Μυϊκή ενδυνάμωση για δρομείς: μεγαλύτερη ταχύτητα!

2018-02-19

Οι δρομείς αποστάσεων, αλλά και γενικά οι δρομείς, χρησιμοποιούν πολλές μυϊκές ομάδες κατά τη διάρκεια των αγωνισμάτων.  Για να ενεργοποιηθούν σωστά και να μπορέσουν να αποδώσουν τα μέγιστα, αναγκαία είναι η προπόνηση με αντιστάσεις.

Σε έρευνα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Grand Valley του Μίτσιγκαν βρέθηκε ότι, όταν γυναίκες δρομείς πρόσθεσαν στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά δύο προπονήσεις με βάρη (όπως πιέσεις σε πάγκο για τον κορμό και καθίσματα για το κάτω μέρος του σώματος) για 9 εβδομάδες, βελτίωσαν κατά 4,4% το χρόνο τους στα 5 χλμ. (αυτό ισοδυναμεί σε 1 λεπτό λιγότερο με χρόνο τερματισμού τα 30 λεπτά).

Το ότι ενεργοποιούνται κατά κύριο λόγο οι μύες των ποδιών και συγκεκριμένα, σε μεγάλο βαθμό, οι τετρακέφαλοι δε σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε το υπόλοιπο σώμα αγύμναστο.

Η δύναμη των γλουτιαίων είναι εξίσου σημαντική στην απόδοση όπως επίσης είναι σημαντική η συμμετοχή των μυών των άνω άκρων και του κορμού. Σε μια ανηφορική διαδρομή τα χέρια είναι αυτά που θα βοηθήσουν το γρήγορο "τράβηγμα" για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το αγώνισμα.

Ασκήσεις όπως τα καθίσματα, οι προβολές, καθώς και οι άρσεις "θανάτου" είναι μερικές από αυτές που πρέπει να υπάρχουν στα προγράμματα.

Όσον αφορά τα χέρια, εστιάζουμε σε ασκήσεις με το βάρος του σώματος όπως είναι τα push-ups για στήθος, οι βυθίσεις για τρικεφάλους καθώς και έλξεις για την πλάτη.

Ζήσης Δ. Ψυρρόπουλος, ΤΕΦΑΑ

Πηγές: shape.gr